Moment som får för mycket energi under begravning

Går det att städa för mycket? Ja, många skulle nog säga det. Faktum är att en hel del lägger väldigt mycket energi på ett par enskilda moment i en vanlig hemstädning. Om det är för mycket är visserligen upp till var och en att avgöra – men kanske kan man skriva under på att det går att göra annat med tiden som dessa städmoment upptar.

Så vilka är de egentligen?

Spegeln

Kanske är det för att många av oss är fåfänga – men det är inte ovanligt att spegeln får mer uppmärksamhet under en hemstädning än vad den kanske behöver. Vi vill helt enkelt se bra ut när vi speglar oss. Att använda halva flaskan med rengöringsmedel för ett par fingeravtryck är dock något som är rent slöseri. Faktum är att fukten från att spraya lite för mycket medel kan leta sig in bakom spegeln och skada den. Under din hemstädning bör du alltså se till att vara något sparsam med detta.

Kökshanddukarna

Det är lätt att man tar en snabb titt på kökshanddukarna och tvättar dem enbart efter ett par användningar. Många missar dock att verkligen undersöka dem för att se om en tvätt verkligen är nödvändig. Genom att bara tvätta dem om du känner en odör eller vid synliga fläckar, kan du spara både på tid, tvättmedel, vattenräkningen och miljön.

Mattorna

När det har blivit en fläck på en matta, är det inte ovanligt att man tar stora mängder rengöringsmedel för att försöka bli av med den. Det här bör man dock vara försiktig med. Precis som för mycket rengöringsmedel kan skada spegeln – kan det också skada mattan. Se till att vara sparsam med detta och istället satsa på mer skonsamma produkter. Exempel på det är vinäger, såpa och vatten. I allmänhet kan för mycket rengöring av mattor skada dem över tid.

Möbler i trä

Under en hemstädning är det inte ovanligt att man lägger ned extra energi på att få trämöblerna rena. Inget fel i det, men det gäller att man använder rätt medel. Om man använder någon form av vax alldeles för ofta kommer det till slut dra till sig smuts och damm. Bättre är att applicera ett tunt lager poleringsmedel någon gång i månaden. Vill man rengöra dem oftare än så rekommenderas enbart en fuktig trasa.

Jeans

Jeans är ett plagg som många kanske tvättar lite för ofta. Faktum är att man bör tvätta dem så lite som möjligt. Har du lagt ned dyra pengar på ett par fina jeans är det kanske bäst att ta dem till kemtvätten. På så vis kan du vara säker på att kvaliteten håller i sig lite längre. Under nästa tvätt eller hemstädning – fundera en extra gång på om dina jeans verkligen behöver tvättas.

Händerna

Visst – det är bra att hålla händerna rena. Men det kan också gå lite för långt. Tvättar man dem för ofta är det lätt att få torr hud och sprickor. Med det sagt bör man givetvis tvätta händerna efter man har varit i badrummet och innan man äter eller lagar mat. För mycket av det goda är dock sällan bra – och inte heller i det här fallet.