Slipa trägolvet – För snyggast resultat

Har du ett trägolv kan du räkna med att det slits – sakta eller fort. Allt beror på hur försiktig du är med att utsätta golvet för väta, grus och repor. Mindre skador kan åtgärdas på andra sätt men till slut är det en golvslipning som väntar. En slipning som ger golvet tillbaka dess snygga utseende – utan repor och missfärgningar.

Kan man göra en golvslipning själv?

Ja, det går att utföra på egen hand. Däremot varierar svårighetsgraden rejält. Exempelvis kan det vara avgörande utifrån träslag, mönster och hur pass slitet det är. Är du inte säker hur golvslipning ska utföras bör du först och främst fråga dig själv hur viktigt det är att det blir helt korrekt golvslipning stockholm. Är det golvet i garaget kanske du inte bryr dig så mycket om det skulle bli lite fel. Är det däremot vardagsrumsgolvet kan det påverka värdet på bostaden. Vid osäkerhet bör därför fackmän anlitas.

Slipa med golvslipmaskin

Väljer du att genomföra slipningen själv sker det enklast med en större slipmaskin. I teorin går det att slipa med en mindre slipmaskin men det är extremt svårt att få det snyggt och dessutom blir arbetstiden som läggs ner mycket längre. Att hyra en golvslipmaskin kostar inte mycket och kan ske hos flera återförsäljare av golv samt hos de som specialiserat sig på uthyrning av byggprodukter.

Eftersom det finns flera olika golvslipmaskiner är det viktigt att du vet träslag och vilket arbete som förväntas ske. I detta läge kan uthyrningsföretagen tydligare hjälpa till med att hitta rätt maskin till arbetet. Bland annat spelar det roll hur stor yta som ska slipas samt hur grov slipning som behöver ske.

I det fall du enbart behöver slipa bort lacken tar en golvslipning inte speciellt lång tid. Men var noga med att all lack verkligen försvinner eftersom nytt lacklager måste appliceras efter att du är klar med din golvslipning.

Förarbete och efterarbete

Innan en golvslipning påbörjas ska alltid golvet rengöras. Ta även bort eventuell polish/vax vilket sker enklast med lacknafta.

När slipningen är klar ska en klarlackning ske. Även här krävs det kunskap för att rätt resultat ska uppnås. Har du inte kunskap om vilken lack som bör användas så prata med återförsäljare eller anlita hantverkare som utför arbetet. Exempelvis så ska hårdare lacker inte användas på parkettgolv. Har du ett trägolv tillverkat av mjukare träslag så som furu bör däremot inte hårdare lack användas.