8 saker du borde berättat för dina flyttgubbar

Om du tar hjälp av en flyttfirma nästa gång du ska byta boende kommer du behöva informera flyttgubbarna om ett antal saker för att underlätta deras arbete. Här är åtta saker din flyttgubbe skulle uppskatta att få information om, somliga mer vanliga och självklara än ändra.

Boarea

Det sägs att man i en del länder inte pratar så mycket om bostadens area. Där ska man alltså fokusera på antal sovrum eller antal rum och kök istället för ytan. Anlitar du en flyttfirma i Sverige behöver du däremot alltid uppge en boyta som är så nära sanningen som möjligt. En flytt på 150 kvadratmeter kräver långt mycket mer tid och en större flyttbil än en flytt av ett bohag på 40 kvadratmeter.

Adresser

Flyttgubbarna ska inte bara hitta till din nuvarande lägenhet så de kan lasta in ditt bohag i flyttbilen. Självklart måste de också får rätt adress till platsen de ska åka och lämna dina saker. Kom ihåg att adresser som Sveavägen och Jordgubbsvägen finns på många orter. Ska ni flytta till en annan stad, var tydlig med det redan när ni ber om offert för uppdraget.

Finns det hiss?

En flyttfirma som hjälper till med en lägenhetsflytt frågar alltid om det finns hiss och underförstått är då om hissen fungerar. Om de ska flytta 120 kvadratmeter lägenhet från femte våningen utan hiss behövs en helt annan förberedelse och tidsåtgång än om hissen fungerar.

Vapenskåpet

Är jakt ett av dina största intressen har du troligen ett vapenskåp av större modell. En flyttfirma vill gärna få information på förhand om de ska flytta en koloss på över 100 kilo.

Cyklarna i källaren

Det kanske inte är så tungt att bära upp cyklarna och cykelvagnen från källaren men det är saker som är skrymmande. Din flyttfirma har troligen dimensionerat flyttbilen efter det bohag de vet att du ska flytta. Stora saker kan skapa stora problem om utrymmet är begränsat.

Kemilabbet

De flesta har inte ett kemilabb hemma i källaren men låt oss använda ordet rent metaforiskt. Om du av någon anledning har giftiga och farliga ämnen hemma är det inget man ska flytta runt utan att veta om det. En flyttfirma måste värna om sina anställdas arbetsmiljö vilket innebär att de inte får bära runt på vilka saker som helst.

Konstsamlingen

Har du ärvt en samling tavlor som är värda hundratusentals kronor, överväg då att flytta dem själv. Har du inte sagt något till flyttfirma stockholm, utan packat ner och gömt de på olika sätt för att minimera risken för stöld är det också ditt ansvar att sakerna inte går sönder under flytten.

Vad är då värdefulla föremål?

Vad som är värdefullt och inte kan vara svårt att säga på rak arm. Det finns givetvis både saker som har monetärt värde och saker som har ett högt affektivt värde. När det kommer till att anlita en flyttfirma har de en branschstandard som säger att saker som är värda mer än ett halvt prisbasbelopp är att anse som värdefulla föremål.